A Jedi növendék könyvsorozat

A Jedi novendek konyvsorozat
A Jedi növendék könyvsorozat






A Jedi növendék könyvsorozat egy 18 részes ifjúsági regénysorozat az ifjú Obi-wan történeteiből, amely 1999 és 2002 között jelent meg az USA –ban. A sorozat első könyvét Dave Wolverton szerezte, de az összes többi Jude Watson alkotása.



A Jedi növendék sorozat története röviden


Obi-Wan Kenobi tizenharmadik születésnapjához közeledve éretté válik arra, hogy egy mester tanítványa legyen, vagy egy mezőgazdasági bolygón nyújtson szolgálatot. Szeretne Qui-Gon Jinn tanítványa lenni, de ő túlzottan kiszámíthatatlannak találja a fiút. A Bandomeer bolygóra utazik, ahol mezőgazdasági ültetvények vannak. Egy véletlen folyamán Qui-Gon Jinn –t is odavezeti az útja.



A jedi növendék és a mester egy közös ellenséggel szemben együttműködnek. Qui-Gon Jinn kideríti, hogy különböző visszaélések mögött, amelyeket felfedeztek, egy egykori tanítványa áll. Qui-Gon Jinn a történtek miatt magához veszi Obi-want, majd a Phindar és Gala bolygókon oldanak meg veszélyes feladatokat.

A Melida/Daan bolygón egy kisebb polgárháborúba keverednek, amelyben az ifjú növendékhez hasonló korú gyermekek vesznek részt. Obi-wan választás elé kerül, és úgy érzi helyesnek, ha nem követi mesterét haza, hanem a fiatalokkal marad. Később - tragikus események után ismét a Jedi Templomban folytatnak nyomozást. A régi tanítvány nyomaira lelnek, aki miatt a Telosra kell menniük.


Obi-wan, a jedi



A Kegan bolygóra már egy másik mesterrel és tanítványával együtt utaznak, megoldani egy kínos helyzetet. A Rutan bolygón és Senali holdján egy politikai válság közepébe csöppennek.

A következő három történetben Jenna Zan Arbor kezébe kerül a növendék mestere, aki kénytelen elviselni a tudósok kísérleteit. Obi-wannak Adi Gallia mesterrel és annak Siri nevű tanítványával kell útnak indulnia (mint a Kegan esetében is), hogy kiszabadítsa mesterét.

Az ez után következő három történetben az Új Apsolom középső bolygójára indulnak, Tahl –nak, a női jedi mesternek, Qui-Gon Jinn barátjának segíteni. Itt már 16 éves Obi-wan. A mesterére megrázkódtató hatással vannak az események, mivel szoros lelki kapcsolatban volt Tahl -lal.
Az utolsó két történetben egy-egy bűnözői szövevényt derítenek fel. Először egy fiatal női tanúra kell vigyázniuk, majd két bolygó összekülönbözését kell kibogozniuk s az ifjú növendék immár 17 évesen indul újabb küldetésre.



Van még két különkiadás is, amely a Jedi Quest sorozattal kapcsolódik össze. Az elsőben (Deceptions), Obi-wan -nak egy másik padawan halála miatt kell tisztáznia magát. Több mint egy évtizeddel később az ő tanítványa, Anakin, hasonló helyzetbe kerül.

A másik kötetben (The Followers) sith tanok követői bukkannak fel, akik veszélyt jelentenek. 10 évvel később ismét felbukkannak, amikor már Anakin a tanítványa Obi-wan –nak.


A magyarul megjelent jedi növendék sorozat könyvekről itt írtam rövid ismertetőket: A Birodalom felemelkedése kora.




A Jedi növendék sorozat szerzői


Dave Wolverton több Star Wars művet is írt a sorozat előtt, melyek közül az 1994-es Szökevények az egyik legismertebb. 1999-ben ő indította el művével - Az ébredő erő (The Rising Force) – a Jedi növendék sorozatot.

Jude Watson igen termékeny Star Wars író, rengeteg Star Wars történet és sorozat szerzője. Ő a Captive to Evil by Princess Leia Organa című művel debütált a Star Wars szériában, 1998-ban. A felkérést a LucasBooks –tól kapta, és később is az ő szerkesztőikkel dolgozott együtt.

Folytatta a Dave Wolverton által elkezdett sorozatot, és 1999 májusában megjelent a Sötét vetélytárs (The Dark Rival) című második regény. Ezt a munkát folytatta, és három éven belül további 16 ifjúsági kötettel bővült a Jedi növendék regénysorozat.




A Jedi növendék könyvsorozat részei, felosztása


A Jedi növendék sorozat több periódusra osztható, melyek egymással szorosabban összefüggenek. Dave Wolverton Jedi növendék - Az ébredő Erő -vel kezdődik. Az első 8 regényt – talán a legelső kivételével - Qui-Gon Jinn régi tanítványának, a sötét oldalra állt Xanatosnak a személye fogja össze. Ez több periódusra osztható.

Az első regény mintegy bevezető, Xanatos csak a másodikban tűnik fel. A harmadikban ez folytatódik, de a negyedik külön téma. Az ötödik-hatodik regényt a Melida/Daan bolygón történtek foglalják egybe, s ez egyben Obi-wan dilemmájának a története. Bár ifjúsági regények, de szerintem a téma elég komoly, felnőttes. Idővel A holtak védelmezői könyv magyarul ritkán beszerezhetővé vált, így hatalmasra nőtt az ára.

 

Jedi növendék könyvek




A hetedik-nyolcadik regényt ismét Xanatos megjelenése tartja össze. A kilencedik és tizedik regény új küldetésekről szól, majd egy trilógia következik. A Jenna Zan Arbor –ról szóló regények már egy évvel később zajlanak és három könyvön át tartanak.

Ezt egy újabb hármas követi, amelyet Új Apsolom trilógiának is neveznek. Itt újabb két évvel később járunk, Obi-wan egyre tapasztaltabb, és Tahl személyében egy újabb jelentős karakter bukkan fel. Az utolsó két regényt a „végső küldetések” –nek is szokták hívni, ezek már a Yavin –i csata előtt 40 évvel játszódnak, és lezárásai a sorozatnak.

A Star Wars Jedi növendék sorozat egy többé-kevésbé hullámzó színvonalú – időnként egészen jó – ifjúsági széria. Időnként vannak benne lelki vívódások – de nem annyira komplikált, mint például a Töréspontban – viszont kellemes szórakozást is nyújt.



Amit szeretek benne, hogy a galaxis számos helyére utazhatunk, mindenféle új világokat ismerhetünk meg. Bár itt is sok a humanoid, érdekesebb fajok is feltűnnek. Időnként krimiszerű, mint például Az árnyak utcája, ezért jó, hogy az Erő általi jelenségek színesítik.



A Jedi növendék sorozat regényei sorrendben



YE 44     Dave Wolverton - Jedi-növendék: Az ébredő erő (The Rising Force) (1999)     
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: Sötét vetélytárs (The Dark Rival) (1999)    
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: Rejtett múlt (The Hidden Past) (1999)
YE 44     Jude Watson - Jedi-növendék: A korona jele (The Mark of the Crown) (1999)
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: A holtak védelmezői (The Defenders of the Dead) (1999)
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: A bizonytalan ösvény (The Uncertain Path) (2000)
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: Az ostromlott templom (The Captive Temple) (2000)
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: A leszámolás napja (The Day of Reckoning) (2000)
YE 44    Jude Watson - Jedi-növendék: Harc az igazságért (The Fight for Truth) (2000)
YE 44    Jude Watson - Jedi Apprentice 10: The Shattered Peace (2000)
YE 43    Jude Watson - Jedi Apprentice 11: The Deadly Hunter (2000)
YE 43    Jude Watson - Jedi Apprentice 12: The Evil Experiment (2001)
YE 43    Jude Watson - Jedi Apprentice 13: The Dangerous Rescue (2001)
YE 41    Jude Watson - Jedi Apprentice 14: The Ties That Bind (2001)
YE 41    Jude Watson - Jedi Apprentice 15: The Death of Hope (2001)
YE 41    Jude Watson - Jedi Apprentice 16: The Call to Vengeance (2001)
YE 40    Jude Watson - Jedi Apprentice 17: The Only Witness (2002)
YE 40    Jude Watson - Jedi Apprentice 18: The Threat Within (2002)


YE 44, 29    Jedi Apprentice Special Edition: Deceptions (2001)
YE 39, 29    Jedi Apprentice Special Edition: The Followers (2002)



Ajánlott cikk: X-szárnyúak sorozat
                                




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.